Pages

16 Temmuz 2013 Salı

Fırında Levrek



Fırında Levrek

Balık yapmak hep çok zor gelmiştir biz erkeklere ancak çok basit bir şekilde bu işin altından kalkarak misafirinizi veya eşinizi şaşırtabilirsiniz.

Balığın hazırlık kısmı en uzun süren kısmı ama en kolay kısmı çünkü bütün işi balıkçınız yapıyor.
Balıkçınıza ister tüm kılçıkları çıkarılmış olarak , ister derisi cıkarılmış olarak isterseniz de sadece içi temizlenmiş olarak isteyebilirsiniz. Onlar için balığı temizlemek 5 dakika.

Şimdi size balıkların en lezzetli olduğu dönemleri gösteren bir tablo veriyorum. Bu tabloya göre bakarak istediğiniz balığı aşağıdaki sistemle yapabilirsiniz:



 

Şimdi en lezzetli balıklardan biri olan levreğin yapılışına geçelim. Gene 2 kişilik bir tarif veriyorum kişi sayısına göre bunu arttırırsınız.

Olay çok basit. Fırın tepsisini alın, içine pişirme kağıdı veya alüminyum folyo koyun.
 Püf noktası: Pişirme kağıdı koyacaksınız tepsi büyüklüğünden 2'ser parmak daha büyük kesmeye gayret edin. Sonra bu kestiğiniz kağıdı avucunuzun içinde top yapın ve suyun altına sokun ve iyice ıslatın. Kağıdı yırtmadan fazla suyu gitsin diye sıkın ve tepsiye tekrar yayın. Bu işlem balık pişerken hem fırın içinde istenen nemi sağlayacak hemde birazdan içine koyacağımız yağın yanmasını önleyecektir.

Tepsiye yaydığınız kağıdın üzerine yeterli miktarda sızma zeytinyağı koyun. Bu ölçü 2 orta-büyük boy levrek için yaklaşık 3-4 çorba kaşığıdır.
Bu yağın içine 2 çimdik tuz, 2 çimdik karabiber, 1 çimdik şeker ve 3 çay kaşığı su koyun.
Şeker garip gelmesin şiddetle tavsiye ediyorum balığınıza müthiş bir lezzet katıyor, su ise yağın yanmasını engelliyor.

Evet şu anda 5 dakika geçti sadece :)
Şimdi balıkçıdan aldığınız balıkları iyice yıkama vakti. Özellikle kuyruk ve boğaz kısmını iyice temizleyin. Sonra bu balıkları tepside bulunan karışıma iyice bulayın.
Oldu size 8 dakika.

Şimdi isterseniz tepsiyi fırına verip 180 derecede 20 dakika pişirebilirsiniz. Sonuçta 30 dakikada yemek hazır.

Ama eğer balığım biraz daha gösterişli olsun derseniz buyurun 2. safhaya.

Kolay balık süsleme sanatı:
1 baş kuru soğanı alın ( mümkünse kırmızı olsun ) ve yarım ay şeklinde dilimleyin.
Püf noktası:
Soğan kabuğu çıkarırken gözünüz yanıyorsa çok basit bir çözümü var: Kısa sürede bu işi yapın :)
Bunu için soğanı ortadan ikiye bölün ve en dış 1-2 kabuğunu çıkarın. Sadece 5-6 saniyenizi alacaktır.
Daha sonra keskin bir bıçağı iyice musluk altında ıslatın ve kesmeye başlayın, çok ince olmasına gerek yok.

 Orta boy kırmızı soğanın ( 1 yumruk büyüklüğü civarı) yarısından yaklaşık 7-8 dilim çıkartmanız yeterli olacaktır.
Diğer yarısını da doğrayın.

Diğer tarafta bir limonun yarısını ( 2 levrek için, eger daha fazla balık kullanılacaksa diğer yarısını da kullanın ) küp şeklinde doğrayın. Şeklinin bir önemi yok aslında mümkünse 3-4 cm uzunluğunda küp küp kesmeniz yeterli olacaktır.

Balığı fırına atın ( 180 derece ve 20 dakika ayarlayın)
10. dakikada tepsiyi çıkarın ve soğan-limon karışımını balığın üzerine serin. Eğer isterseniz defne yaprağı da koyabilirsiniz.

Son Not:
Yağlı balıklar fırında çok lezzetli olur, boşu boşuna kızartma yaparak evinizi kokutmayın.
Kuru ve dip balıkları ise mutlaka kızartılmalı yada buğulama yapılmalı yoksa çok lezzetsiz olur.
yukarıda verdiğim tarifi başka birçok balık için uygulayabilirsiniz: Palamut, Somon, Lüfer, Uskumru..vb

Yağlı balıklar: Yani etleri % 5'in üstünde yağ içeren balıklar olarak bilinen; somon, tonbalığı, uskumru, alabalık ...gibi
Dip balıkları: Mümkün olduğunca Türkiye'de dip balığı tercih etmeyin. Ama çok iyi bir balıkçınız varsa ve size garanti veriyorsa dip balığı olarak Tekir, Barbun, Kalkan, Mezgit, Dil ...gibi. 

Afiyet olsun...
















1 yorum:

.. dedi ki...

Süper gözüküyor ilk fırsatta deniycem. Teşekkürler

Yorum Gönder

Tarifi yaptıysanız lütfen sonuçlar hakkında bilgi veriniz....