Deniz Mahsullü Paella
Evet Arkadaşlar beklenen an geldi ve şimdi size İspanyanın klasik mutfağından en önemli lezzet olan Paella'nın tarifini vereceğim.
Paella blogumun esas amacından biraz uzak, çünkü hazırlık süresi yaklaşık 1 saat.
Blogumdaki diğer yemeklerin ise ortalama hazırlık süresi 30 dakika civarı olsa da bu tarifi burada okuyarak ve dikkatli şekilde uygulayarak muhteşem bir sonuç alabilirsiniz.
Bu arada Paella pilav değil "tava" demek. İspanyol çobanlarının çalı çırpı yakarak üzerine paella adı verilen tas ile yaptıkları çok eski bir yemek aslında. O zamanlar av etleri ile yapılan bu yemek zamanla deniz mahsulleri ile de yapılmaya başlanmış.
Bu yemeği eşiniz, sevgiliniz yada arkadaşlarınızla beraber yaparak hoşça bir vakit geçirmenizde mümkün.
Hadi bakalım kolları sıvayalım.
Malzeme Listesi
1 küçük fener balığı ( isterseniz fileto levrek, dil balığı ya da sevdiğiniz yumuşak etli herhangi bir balık)
½ kg karides
300 gr temizlenmiş kalamar
250 gr iç midye ( Eğer bulamazsanız ağzı kesinlikle kapalı olan normal siyah midye alın)
5-6 jumbo karides
6-7 diş sarımsak
½ kg kesilmiş domates(hazır da kullanılabilinir)
2 bardak Baldo pirinç
2 bardak Et/Tavuk suyu
1-2 kırmızı biber(küp doğranmış)
1-2 tatlı kaşığı safran
Tuz/Karabiber
Öncelikle eğer mümkünse et kavurma tavası varsa onu, eğer yoksa geniş bir teflon tavamızı içine 2-3 yemek kaşığı sızma yağ koyarak ısıtıyoruz.
İçine önce küp şeklinde doğradığımız soğan ve kırmızı dolmalık biberlerimizi atıp kavuruyoruz. İçine 6-7 diş sarımsağı dövdükten sonra ekliyoruz. Üzerine karabiber ve tuzumuzu göz kararı koyuyoruz. Yaklaşık 2-3 çimdik tuz ve 2 çimdik karabiber yeterli olur.
Bunları güzelce karıştırıyoruz.
İçine yıkayıp suyunu süzdüğümüz Baldo pirinçlerini ekleyip kavuruyoruz.
Karışımın üzerine 1 su bardağı beyaz şarap ve 2 çimdik safranı ekliyoruz ve nazikçe karıştırıyoruz.
Rengi hafif turuncuya dönmesi ve pirinçlerin çok yumuşamaması lazım.
Şarap kendini çektikten sonra et yada tavuk suyumuzu ekliyoruz ve birkaç kez karıştırıp tavanın üstünü kapatıyoruz. Ateşi kısığa alıyoruz.
Şimdi deniz mahsülleri ve balığın hazırlama süreci başlıyor.
Başka bir teflon tavaya sızma yağını kızdırın, üstüne pul biber, 1-2 diş ezilmiş sarımsağı ekleyin ve sırasıyla kalamar, sonra midye, sonra balık ve en sonda kalamarları koyun ve hafifçe kızarana kadar bekleyin. Tüm malzemeler piştikten sonra ( yaklaşık 5-6 dakika yeterli olur) bunları pilavınızın üstüne koyuyoruz.
En önemli konu eğer siyah kabuklu midye kullanıyorsanız piştikten sonra ağzı kendiliğinden açılmamış midyeleri ATIN..
Püf Noktası:
Tüm deniz ürünlerinizi tavaya atmadan önce ( dondurulmuş olsalar dahi) soda dolu bir kapta yaklaşık 6-7 dakika bekletin. Bu işlem ürünlerde olabilecek zehirli partikülleri nötralize ediyor.
Et/tavuk suyunu ister hazır alabilirsiniz isterseniz de evde yapabilirsiniz. Ama en kolayı hazır olanlardan almak.
Aklınızda olsun tavuğu haşladığınızda geriye kalan suyu ağzı kapanabilen bir kaseye koyup dondurucuda çok uzun bir süre saklayabilirsiniz.
Deniz ürünlerini et/tavuk suyu eklenmiş pilavın içine gömmeye çalışın ki pilava lezzetleri geçsin ve aynı zamanda pirinçle beraber pişmeye devam etsinler.
Evet Paellanız hazır. Ben en son üzerine maydanoz ilave ederek servis yapıyorum.
Bu tarife uyarsanız sıralamayı da bozmazsanız kesinlikle gayet profesyonel bir Paella ustası olabilirsiniz.
Herkese afiyet olsun......
3 yorum:
Çok beğendim, bir an önce eve gidip sevgilime süpriz yapıcam, sizde deneyin kesinlikle mükemmel.
Uluç Bey teşekkürler
NEFİS GÖZÜKÜYOR MUTLAKA DENEYECEĞİM......
Sonuc nasil oldu?
Yorum Gönder
Tarifi yaptıysanız lütfen sonuçlar hakkında bilgi veriniz....